Slo-doelen
5.1.1. Je legt de bouw van ons zonnestelsel uit (planeetbanen, maan-aardestelsel, satellieten) en je licht de dimensies (grootte, afstanden) toe met modellen.
Het zonnenstelsel bestaat uit natuurlijk de Zon zelf, Mercurius, Venus, de Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Alle planeten in ons zonnestelsel draaien allemaal in hun eigen baan om de zon heen. De aarde doet er 365 dagen over om een heel rondje rond de zon te maken. De afstanden van de planeten tot de zon staan hieronder, de afstanden worden vermeld met de AE (astronomische eenheid)
Aarde= 1 AE
Saturnus= 9,5 AE
Jupiter 5,2 AE
Mars= 1,5 AE
Mercurius= 0,4 AE
Venus= 0,7 AE
Neptunus= 30 AE
Uranus= 19 AE
5.1.2. Je legt met modellen uit dat de beweging van de aarde om de zon en van de maan om de aarde natuurverschijnselen veroorzaken en je beschrijft gewichtsloosheid met een voorbeeld.
De bewegingen van de aarde om de zon en die van de maan hebben effect op de natuurverschijnselen omdat dit de tempratuur kan bepalen op aarde, ook kan dit bepalen hoeveel licht er is op aarde en kan dus ook natuurverschijnselen zoals bliksem veroorzaken. Bliksem wordt bijvoorbeeld veroozaakt door de zon. In de ruimte is er geen gewicht dit komt omdat er in de ruimte bijna geen zwaartekracht is, dat betekent dat als je in de ruimte zou zitten jij door de ruimte zou kunnen zweven. In de ruimte kan je bijvoorbeeld veel hoger springen, maar er is wel een gevaar als je te ver afdaalt, is er geen weg terug.

V4.1.1. Je formuleert voor een gegeven context het probleem, een hoofdvraag en een aantal deelvragen
We hebben 1 hoofdvraag bedacht en daaronder meerdere deel vragen bedacht. Ik vind het dat we een hele goede hoofdvraag hebben
V4.2.1 Je zoekt strategisch welke bronnen beschikbaar zijn en selecteert daaruit de beste bronnen.
We hebben veel
bronnen gevonden en daarvan hebben we de meest betrouwbare ervan gebruikt en op
onze website gezet er waren ook sommige website die minder betrouwbare bronnen
hadden en daarom hadden we goed onderzoek gedaan om de betrouwbaarste websites
te gebruiken
V4.3.1. Je beoordeelt de geselecteerde bronnen op bruikbaarheid en je selecteert de informatie die het best bij de zoekvraag of het trefwoord past.
Op onze website (hierop klikken) kan u dit vinden.
V4.4.1. Je beantwoordt de hoofd- en deelvragen door geselecteerde informatie tot een samenhangend geheel te combineren en te verwerken in zelf gekozen passende representaties, zoals tabel, grafiek, beschrijving of beeld en je trekt daaruit samenhangende conclusies.
Op onze website (hierop klikken) kan u dit vinden.
V4.5.1. Je rapporteert het resultaat (antwoord op de hoofd- en deelvragen) volgens een zelfgekozen opbouw in een zelfgekozen presentievorm.
V.4.6.1. Jij en een medeleerling reflecteren op het proces, beoordelen het resultaat aan de hand van een aantal zelfgekozen evaluatieve vragen, jijzelf formuleert verbeterpunten en bespreekt dit met je docent.